TERMELŐI FAJTAMÉZEK

Akácméz

0,5 kg-os kiszerelés

Jellegzetességei
Halvány, aranysárga színű, kissé zöldes árnyalatú, lágy ízű mézfajta. Magas gyümölcscukor tartalma miatt csak nagyon lassan kristályosodik. Igen kevés virágport tartalmaz. Hungaricumnak számít.

Felhasználása
Könnyű aromája miatt kiváló helyettesítője a kristálycukornak.

Jótékony hatásai
Roborál, erősíti az immunrendszert. Alacsony glükóztartalma miatt csak lassanemeli meg a vércukorszintet.

Virágméz

0,5 kg-os kiszerelés

Jellegzetességei
A nyári virágok illatára emlékeztető, közepesen intenzív ízű méz. Kristályosodása természetes folyamat, amely magas szőlőcukor-
tartalmának köszönhető.

Felhasználása
Finom íze és jó színező hatása miatt mézeskalács és más mézes ételek készítéséhez kiváló.

Jótékony hatásai
Jótékonyan hat megfázás esetén a légzőszervekre és a kiválasztó rendszerre.

Hársméz

0,5 kg-os kiszerelés

A hársméz a természet ajándéka szervezetünk védelmére.

A hársméz nyugtató hatásánál okán kiváló az ellazulás, elalvás elősegítésére, az álmatlanság ellen, de idegesség esetén is ajánlott. Elsősorban a légúti problémák, köhögés, hörghurut esetén kiváló, meghűléses megbetegedések, vagy azok megelőzésére, de alkalmas a lázas betegségek enyhítésére. A hársméz rendelkezik a legnagyobb gyulladás csökkentő hatással, a mézek közül. Az immunrendszert is erősíti. Csökkenti a gyomorsav túltengést, ezáltal az ilyen eredetű emésztési zavaroknál is hatásos lehet.

Propoliszos méz

0,5 kg-os kiszerelés

Jellegzetességei
A propolisz ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről gyűjtenek be a méhek, és amit a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen használnak fel.

Felhasználása
Sokan különleges aromája miatt fogyasztják, de az egészség megőrzésében is szerepe van.

Jótékony hatásai
Fájdalomcsillapító, mikrobaölő természetes antibiotikum. Segíti a szervezet öngyógyító folyamatait.

Erdei fenyőméz

0,5 kg-os kiszerelés

Más néven erdei méz, fenyőméz, mézharmat méz, édesharmat méz

Jellegzetességei
Rendkívül ritka méz,mivel nem lehet minden évben termelni. Mostanság megfelelően magas hőmérsékletű és páratartalmú, elhúzódóan meleg, mediterrán jellegű nyárutóink egyre gyakrabban adnak lehetőséget termelésére. Színe sötétebb árnyalatú, kellemes. Nagyon jellegzetes enyhe illatú és markáns ízű méz. Ez az egyetlen fajtaméz, amely nem a virágok nektárjából készül. Mivel ezt a mézet,  a méhek, a növények levelein  található mézharmat gyűjtésével készítik, ezért virágportartalma elenyésző, ezért az allergiára (virágpor) hajlamosabbak is kóstolhatják. A jegenyefenyő erőkben gyűjtött édesharmat méznek dióra emlékeztető íze van. A más erdőkből (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, hárs, feketedió stb.) származó erdei mézek ízében dominál egy bizonyos „édesharmat” íz. Többnyire közepesen sokáig folyékonyak marad, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak.

Felhasználása
Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, müzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom. A teát nagyon sötétre színezi.

Jótékony hatásai
Magas ásványi anyag tartalma miatt ajánlott, nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak és vérszegénységben szenvedőknek, jó étrendi hatású. Nagyon jó az immunerősítő hatása is.

További gyógyhatásai:

  • csökkenti az időskori elgyengülést,
  • emésztésjavító
  • növeli az állóképességet
  • légúttisztító és idegnyugtató hatása is ismert.
  • Remek immunerősítő, roboráló.
  • Veseműködést serkentő, gyulladáscsökkentő.
  • A legyengült szervezet megerősítésére ajánlott.

A méz kristályosodása természetes folyamat!