GYAKORI KÉRDÉSEK

…Avagy a mézfogyasztás tizenkétparancsolata

1. Miből áll a méz?

– 38% gyümölcscukor
– 31% szőlőcukor
– 7% malátacukor és egyéb kettős cukor
– 1,5% többszörös cukor
– 1,3% nádcukor található benne.

A méz a következő savakat tartalmazza:
almasav, borostyánkősav, vajsav, ecetsav, glukonsav, tejsav és citromsav.

Vitaminok közül, jelen van: B1-, B2- és C-vitamin, illetve kalcium és vas
A méz gazdagon tartalmazza a következő létfontosságú ásványi anyagokat: vas, réz, foszfor, kén, kálium, kalcium, nátrium, mangán, szilícium, magnézium, klór és cink. Ezeknek az anyagoknak a hiánya komoly megbetegedéseket vonhat maga után. A mézben lévő természetes antioxidánsok (flavonoid, C-vitamin) az anyagcsere kapcsán és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet.

2. A méz csodájára van tudományos vizsgálati eredmény is a közelmúltból?

Prof. Dr. J. H. Dustmann (Németország) intézetében számos mézfajtát vizsgált meg és közel 200 hatóanyagot talált bennük. Az alábbi következtetésre jutott: a méz természetes formájában egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek a legkevesebb káros anyagot tartalmazzák. Több mint 180 olyan anyag található benne, mely közül nagyon sok táplálékfiziológiai szempontból nagy jelentőséggel bír.

3. Hol vásároljunk mézet?

A mézet lehetőség szerint ne az ABC-ben, szupermarketben vásároljuk, hanem gyógynövényboltokban, bioboltokban vagy közvetlenül a termelőtől, MÉHÉSZTŐL, az igazi méhész nem engedheti meg magának a hitelrontást

A túl olcsó méztől óvakodjunk…jussanak eszünkbe a közelmúlt Kínai mézbotrányai…és különben is olcsó húsnak…

A méz-szabvány leírása szerint: ”A méz a mézelő méhek (Apis mellifica L.) által főleg növények nektárjából vagy levelein, hajtásain található édes nedvekből gyűjtött, saját mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekbe ömlesztve mézzé érlelt termék. Botanikai eredetét tekintve lehet virág- vagy édes harmat méz (mézharmatméz).” Amint látjuk itt távol-keleti cukoroldatot nem említenek… Ha a mézet megbízható méhésztől vásároljuk akkor fentiekben biztosak lehetünk!

4. Milyen a jó méz állaga?

A jó méz érett, sűrű, zamatos, nedvességtartalma 18%-alatti. A méhész pergetés előtt méri a méz nedvességtartalmát. Híg nektárt nem vesz el! Így a mennyiség ugyan kevesebb, a minőség viszont jobb.A 20% feletti nedvességtartalommal bíró, szemmel láthatóan híg méz, gyakran hajlamos a megromlásra, az erjedésre…

5. Mit jelent, ha bekristályosodott a méz?

Ha a méz kristályos, ez semmiképpen sem annak a jele, hogy cukrot adtak volna hozzá, hanem éppen azt igazolja, hogy a méz valódi. Több skandináv országban csak kristályos mézet árulnak a piacokon, tömbökben, késsel szeletelve. Ha szeretnénk, hogy folyékony legyen, állítsuk az üveget vízbe és enyhén melegítsük fel. Minden fajtaméz különböző időintervallumban kristályosodik. Leghamarabb a repce, (néha már a pergetést követő első héten belül). Legkésőbb az akác. Sokszor csak a pergetést követő fél év múlva, akkor is csak lassan fokozatosan kezd kristályosodni.

6. Hogyan olvasszuk fel a bekristályosodott mézet?

Állítsuk a mézesüveget, a melegítőedénybe úgy, hogy közvetlenül ne érintkezzen az edény falával, aljával. Lehetőleg tegyünk alá falécet, konyharuhát stb. Ezután öntsük fel hideg vízzel, úgy hogy az üveget ¾ részben ellepje, de bele ne folyhasson. A kupakot levehetjük, mert a méz hőtágulásra hajlamos,, és a teletöltött üvegről lenyomhatja a kupakot… Ezt követően lassan melegítsük a vizet, hőmérővel ellenőrizve max 55-60 Celsius fokig. Tartsuk ezen a hőfokon néhány órán keresztül, vagy ismételjük a folyamatot kiolvadásig.

7. Miért nem szabad mikrohullámú sütőben, vagy agresszív forralással olvasztani a bekristályosodott mézet?

Sohase melegítsük a mézet 60 Celsius foknál magasabb hőmérsékletűre, mert a melegre érzékeny enzimek tönkremennek benne. Némely forrás szerint bizonyos enzimek már 40 Celsius fokon megsemmisülnek.

8. Hogyan és hol tároljuk a fogyasztásra szánt mézet?

Nyári melegben ne tartsuk túl sokáig a mézet az autóban. Ugyanígy figyelnünk kell arra, hogy a méz hőmérséklete ne süllyedjen fagypont alá sem, bár a méz megfagyni nem tud, ahelyett hogy szétrepesztené az üveget, inkább összehúzódik. De télen a pincében való raktározás is káros hatással lehet a mézre. Tárolásra a legalkalmasabb a sötét színű üveg vagy az agyagedény, hiszen a méz érzékeny a fényre. Tartsuk tehát a kamrában, spejzban , ha lehetséges, 14-16 Celsius fokon.

9. Miért zárjuk le, lehetőleg légmentesen a mézesüveget?

A legjobb, ha légmentesen zárjuk le a mézes üveget, egyébként vizet vesz fel és íze már nem lesz olyan finom. Ezért a kerámia mézes csuprok leginkább csak kínálásra, nem pedig huzamosabb ideig történő méztárolásra alkalmasak…

10. Használható e külsőleg is a méz?

A méz antibakteriális és gyulladásgátló hatással rendelkezik, ezért nyílt sebekre is felvihető.

A népi gyógyászatban a mézet külsőleg is gyakran használják: antimikrobiális hatásának kapcsán, a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágásokat, horzsolásokat és égési sebeket a begyógyulásukban.

11. Miben is segít a méz?

– A méz nagyon gyorsan ható, a szervezet számára nem megterhelő energiaforrás. Az enzimek és kolinok gyors felszívódása különösen nagy segítséget jelenthet a legyengült szervezet számára.

– Antibakteriális és gyulladásgátló hatással rendelkezik, ezért nyílt sebekre is felvihető.

– A méz aktiválja a májműködést. Támogatja méregtelenítő funkcióját és csökkenti a máj elzsírosodásának lehetőségét.

– Serkenti a bélperisztaltikát és a gyomorszekréciót.

– A méz jótékony hatást gyakorol torokfájás esetén, megnyugtatja az idegrendszert, főleg más élelmiszerekkel, mondjuk tejjel kombinálva.

– Aktiválja az immunrendszert.

– Fogyasztása jó hatással van a szívverésre és a vérkeringésre. Acetil-kolin-tartalma támogatja a magas vérnyomás és az infarktus kezelését.

– A nem hőkezelt, nem szűrt méz napi fogyasztása segít szénanátha esetén is.

12. A méz pozitív hatásait az orvostudomány is elismeri? Orvosi hírnév

A modern táplálkozástudomány azért értékeli oly nagyra ezt az ételt, mert különlegesen értékes és sokféle hatóanyag található benne. A méz antibiotikus hatásának vizsgálatáról így ír Dr. Stanley Kopok az arizonai egyetemről: „A méz orvosi hírnevet érdemel. Az arizonai egyetem vizsgálati eredményei azt mutatták, hogy a penicillinhez hasonló baktériumölő hatása van. Bár nem alkalmas súlyos fertőzések kezelésére, de krónikus betegségek esetén – miután mentes mindenféle mellékhatástól – messze felülmúlja a kémiai antibiotikumokat.”

Kollégája, dr. D. J. Jarvis azt ajánlja, hogy a cukrot alapvetően mézzel helyettesítsük: „Ha úgy találja, hogy szíve már nem dolgozik úgy, mint régen, akkor ez azt jelenti, hogy véredényeiben a keverék túlságosan sűrűvé vált, változtatni kell rajta, úgy, mint amikor autójában kicseréli az olajat.
A szükséges változás úgy következhet be a legideálisabb módon, ha a fehér gyári cukrot és minden egyéb édességet mézzel helyettesít. Használjon minden egyéb édesítőszer helyett mézet, amely gondoskodni fog arról, hogy vére optimális sűrűséggel rendelkezzen, s könnyedén áthaladhasson az apró véredényeken.”

Fogadjuk meg az orvosok tanácsát: ne támogassuk néhány százéves cukoripart!

Fogyasszunk hát minél gyakrabban cukor helyett is mézet, ahogy azt elődeink is tették több ezer éven keresztül!